خطبه های مهم و مشهور نهج البلاغه❤️ گلچین بهترین خطبهها
13 آبان 1400 ساعت 10 و 18 دقیقه
کتاب نهج البلاغه از گفتهها، نامهها و نوشته های حکیمانه امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) می باشد که به اخ القرآن یعنی برادر قرآن معروف است. شخصی به نام سید رضی در اواخر قرن پنجم هجری قمری شروع به جمع آوری خطبه ها. نوشته ها و نامه های ایشان نموده و سپس در کتابی با عنوان نهج البلاغه تهیه و تدوین نمود. در این کتاب خطبه های مهم و مشهوری وجود دارد که برای هر شیعه ای که راه انبیاء و معصومین را ادامه می دهد. خواندنش برای آن ها واجب است. این کتاب مانند قرآن دارای شیوایی و رسایی در کلام است. و بالاتر از آن به جز قرآن کتابی برای طریقت زندگی زیبا وجود ندارد.
اگر در خانه خود نهج البلاغه ندارید و یا بعنوان بهترین هدیه قصد خرید نهج البلاغه دارید تا از خطبه ها، نامه ها و حکمت های ارزشمند امیر المومنین علی علیه السلام بهره ببرید، می توانید انواع نهج البلاغه نفیس، وزیری، جیبی، چرمی و پالتویی با بهترین قیمت همراه با ضمانت بازگشت کالا و پول را از صفحه خرید نهج البلاغه انتشارات پیام مهر عدالت می توانید خریداری نمایید.
فهرست مقالات
معرفی خطبه های مهم
ارزش علمی و ادبی نهج البلاغه
مهمترین خطبههای نهج البلاغه
زیباترین خطبه نهج البلاغه
بهترین حکمتهای نهج البلاغه
خطبههای کوتاه امام علی در نهج البلاغه
خطبههای عجیب نهج البلاغه
گلچین بهترین خطبههای نهج البلاغه
خطبه شقشقیه
خطبه غراء
خطبه قاصعه
خطبه اشباح
خطبه متقین یا همام
سوالات متداول
معرفی خطبه های مهم
نهج البلاغه دارای چند بخش است که بخش اول آن دارای 241 خطبه و مربوط به موضوعات عمومی مانند: خداشناسی، شناخت جهان، پیدایش عالم. طبیعت انسان، امت ها و حکومت های نیکوکار و ستمکار است. اما باید بدانیم که مقصود امام علی (علیه السلام) تشریح گیاهان و جانوران و تدریس آناتومی و زندگی آنان نبوده است. بلکه هدف ایشان تبیین و آموزش خداشناسی و حکمت های خدا در خلقت دنیا بود. چند خطبه از سخنان امام توسط سید رضی نام گذاری گردیده است. این خطبهها عبارت است از: شقشقیه (شماره ۳)، غراء (شماره ۸۳)، اشباح (شماره ۹۱) و قاصعه (شماره ۹۲) که از مهمترین آنان می توان به شقشقیه، غراء و متقین اشاره کرد.
خطبه های نهج البلاغه
نهج البلاغه مجموعهای از خطبهها، نامهها و حکمتهای امام علی (ع) است که به قلم سید رضی جمعآوری شده است. این کتاب به دلیل محتوای عمیق و فصاحت بینظیر، جایگاه ویژهای در ادبیات اسلامی دارد و به عنوان منبعی ارزشمند برای فهم بهتر تعالیم اسلام و شخصیت امام علی (ع) شناخته میشود.
خطبههای نهج البلاغه شامل موضوعات مختلفی از جمله توحید، عدالت، حکومت، اخلاق و زهد میباشد. هر یک از این خطبهها با زیبایی و دقتی بینظیر نگارش شده و میتواند منبع الهامی برای جوانان و بزرگسالان در جهت رشد و توسعه معنوی باشد.
نهج البلاغه چند خطبه دارد
نهج البلاغه شامل ۲۳۹ خطبه است که هر یک از آنها به موضوعات مهم دینی، اجتماعی و سیاسی پرداختهاند. این خطبهها که توسط امام علی (ع) در موقعیتها و مناسبتهای مختلف بیان شدهاند، نمایانگر حکمت و دانش بیپایان ایشان هستند.
این تعداد خطبهها بهطور دقیق در نسخههای مختلف نهج البلاغه ممکن است متفاوت باشد، اما همه آنها به نوبه خود گنجینهای از معارف و آموزههای اسلامی را در بر دارند که میتوانند راهنمایی ارزشمند برای پیروان اسلام و علاقهمندان به معارف اهل بیت باشند.
خطبه شقشقیه یکی از مهمترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به مسائل خلافت و ناملایمات پس از پیامبر اسلام (ص) پرداختهاند. این خطبه به دلیل محتوای تاریخی و نقدهای دقیق سیاسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
خطبه قاصعه نیز از جمله خطبههای مهم نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به تبیین موضوعاتی همچون توحید، بندگی و ارزشهای اخلاقی پرداختهاند. این خطبه به دلیل عمق معنایی و تبیین اصول اساسی دین اسلام بسیار برجسته است.
زیباترین خطبه نهج البلاغه
خطبه همام که به خطبه متقین نیز مشهور است، یکی از زیباترین خطبههای نهج البلاغه است. در این خطبه، امام علی (ع) به ویژگیهای پرهیزگاران و صفات آنان پرداخته و تصویر زیبایی از یک زندگی معنوی و اخلاقی را به تصویر میکشد.
خطبه اشباح نیز از جمله خطبههای زیبا و شاعرانه نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به موضوع آفرینش و عظمت خداوند پرداختهاند. این خطبه با استفاده از تمثیلات زیبا و تصاویر هنری، عظمت و جلال الهی را به تصویر میکشد.
خطبه نهج البلاغه
خطبههای نهج البلاغه به دلیل عمق معنایی و زبانی، یکی از منابع اصلی برای مطالعه و تحقیق در زمینه معارف اسلامی و ادبیات عربی محسوب میشوند. این خطبهها که به زبان عربی فصیح نگارش شدهاند، نمونهای بارز از بلاغت و فصاحت امام علی (ع) هستند.
مطالعه این خطبهها میتواند به درک بهتر از مفاهیم دینی، اجتماعی و اخلاقی کمک کند و به عنوان منبعی ارزشمند برای تدریس و پژوهش در حوزههای مختلف علمی و فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد.
بهترین حکمتهای نهج البلاغه
حکمتهای نهج البلاغه که شامل نکات کوتاه و عمیق از سخنان امام علی (ع) است، بهعنوان یکی از بخشهای ارزشمند این کتاب شناخته میشود. این حکمتها با موضوعات مختلفی از جمله اخلاق، توحید، عدالت و معرفت الهی سروکار دارند و میتوانند منبع الهام و راهنمایی برای زندگی بهتر باشند.
یکی از بهترین حکمتهای نهج البلاغه، حکمت ۴۷ است که به موضوع صبر و شکیبایی در برابر سختیها میپردازد. این حکمت نشاندهنده عمق دانش و بینش امام علی (ع) در مواجهه با چالشهای زندگی است.
خطبههای کوتاه امام علی در نهج البلاغه
نهج البلاغه همچنین شامل خطبههای کوتاه و مختصر امام علی (ع) است که هر یک از آنها با دقت و زیبایی نگارش شدهاند. این خطبهها با وجود کوتاهی، حاوی پیامهای عمیق و ارزشمندی هستند که میتوانند منبع الهام و راهنمایی برای افراد در زندگی روزمره باشند.
یکی از خطبههای کوتاه مشهور، خطبه ۱۴۷ است که به موضوع تقوا و پرهیزگاری میپردازد. این خطبه با زبانی ساده و گویا، مفاهیم عمیق دینی را به مخاطبان منتقل میکند.
با عظمتترین خطبه نهج البلاغه
خطبه اشباح یکی از با عظمتترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به موضوع آفرینش و قدرت الهی پرداختهاند. این خطبه به دلیل تمثیلات زیبا و تصاویر هنری که در آن به کار رفته است، بهعنوان یکی از شاهکارهای ادبی و دینی شناخته میشود.
این خطبه نه تنها به توضیح آفرینش و عظمت خداوند میپردازد، بلکه بهعنوان یک منبع الهام برای تفکر و تأمل در باره قدرت و جلال الهی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
خطبه شقشقیه یکی از معروفترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به مسائل خلافت و ناملایمات پس از پیامبر اسلام (ص) پرداختهاند. این خطبه به دلیل محتوای تاریخی و نقدهای دقیق سیاسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
خطبه قاصعه نیز از جمله معروفترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به تبیین موضوعاتی همچون توحید، بندگی و ارزشهای اخلاقی پرداختهاند. این خطبه به دلیل عمق معنایی و تبیین اصول اساسی دین اسلام بسیار برجسته است.
زیباترین فراز نهج البلاغه
خطبه همام یا خطبه متقین یکی از زیباترین فرازهای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به ویژگیهای پرهیزگاران و صفات آنان پرداخته و تصویر زیبایی از یک زندگی معنوی و اخلاقی را به تصویر میکشد.
این فراز به دلیل زبان زیبا و محتوای عمیقش، یکی از محبوبترین بخشهای نهج البلاغه است که همواره مورد توجه علاقهمندان به معارف اسلامی قرار گرفته است.
خطبهها و نامههای نهج البلاغه
نهج البلاغه شامل مجموعهای از خطبهها و نامههای امام علی (ع) است که هر یک از آنها به موضوعات مختلفی از جمله حکومت، عدالت، اخلاق و زهد پرداختهاند. این مجموعه بهعنوان یکی از منابع اصلی برای مطالعه و تحقیق در زمینه معارف اسلامی و ادبیات عربی شناخته میشود.
مطالعه این خطبهها و نامهها میتواند به درک بهتر از مفاهیم دینی، اجتماعی و اخلاقی کمک کند و به عنوان منبعی ارزشمند برای تدریس و پژوهش در حوزههای مختلف علمی و فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد.
خطبههای امام علی
خطبههای امام علی (ع) که در نهج البلاغه گردآوری شدهاند، یکی از منابع اصلی برای فهم بهتر تعالیم اسلام و شخصیت امام علی (ع) هستند. این خطبهها با موضوعات مختلفی از جمله توحید، عدالت، حکومت، اخلاق و زهد نگارش شده و هر یک از آنها با زیبایی و دقتی بینظیر به تصویر کشیده شدهاند.
مطالعه این خطبهها میتواند به رشد و توسعه معنوی افراد کمک کند و بهعنوان منبع الهامی برای جوانان و بزرگسالان در جهت رسیدن به یک زندگی بهتر و اخلاقیتر مورد استفاده قرار گیرد.
خطبههای عجیب نهج البلاغه
نهج البلاغه شامل برخی از خطبههای عجیب و شگفتانگیز است که هر یک از آنها با دقت و زیبایی نگارش شدهاند و حاوی پیامهای عمیق و ارزشمندی هستند. این خطبهها به
دلیل محتوای غیرمعمول و عمق معناییشان، همواره مورد توجه قرار گرفتهاند.
یکی از این خطبههای عجیب، خطبه ۱۸۵ است که به موضوعات فلسفی و کلامی پرداخته و نمایانگر بینش عمیق و دانش وسیع امام علی (ع) است.
گلچین بهترین خطبههای نهج البلاغه شامل خطبههایی است که به موضوعات مهم دینی، اجتماعی و سیاسی پرداختهاند و بهعنوان نمونههایی از بلاغت و فصاحت امام علی (ع) شناخته میشوند. این خطبهها که توسط کارشناسان و محققان مختلف انتخاب شدهاند، نمایانگر حکمت و دانش بیپایان ایشان هستند.
مطالعه این خطبهها میتواند به درک بهتر از مفاهیم دینی، اجتماعی و اخلاقی کمک کند و بهعنوان منبعی ارزشمند برای تدریس و پژوهش در حوزههای مختلف علمی و فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد.
خطبه شقشقیه
خطبه شقشقیه یکی از مهمترین و معروفترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به مسائل خلافت و ناملایمات پس از پیامبر اسلام (ص) پرداختهاند. این خطبه به دلیل محتوای تاریخی و نقدهای دقیق سیاسی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و بهعنوان یکی از منابع اصلی برای مطالعه تاریخ اسلام شناخته میشود.
مطالعه خطبه شقشقیه میتواند به درک بهتر از مسائل تاریخی و سیاسی صدر اسلام کمک کند و بهعنوان منبعی ارزشمند برای پژوهش در زمینه تاریخ و فرهنگ اسلامی مورد استفاده قرار گیرد.
کلمه «شِقشِقیَّة» به معنی شُش یا همان ریه ها است. شتر هنگامی که هیجان زده می شود به نفس نفس زدن افتاده و نفس های خود را از دهان بیرون کرده و از زیر گلو صدایی منعکس می کند. و اگر کسی حالت او را متوجه نشود صدا را با زبان حیوان اشتباه می گیرد. معنی دیگر آن نیز بزرگ شدن زیر گلوی شتر مانند بادکنک است که هنگام خشم آن بیرون می زند. سوال اینجاست که شتر چه ربطی به خطبه های مهم نهج البلاغه دارد؟
در خطبه سوم امام علی (علیه السلام) شکایت هایی در مورد موضوع سقیفه، و خلافت ابوبکر، عثمان و عمر ذکر نموده است. همچنین گفته اند که صبر بهترین راه در برابر قیام و جنگ با سایر خلفا است. در این خطبه ایشان در مورد خلافت می فرمایند: «رئیس خلافت به شترسواری سرکش می ماند، که اگر مهار را محکم کشد، پرده های بینی شتر پاره شود و اگر آزاد گذارد در پرتگاه سقوط می کند.» با بیان این خطبه دیدیم که معنی شقشقیه و نام گذاری آن هم به این دلیل بوده است.
در خطبه شقشقیه امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) از عملکردهای خلفای حاظر در مسند حکومت انتقاد می کند. همچنین امام به سه گروه موجود در آن زمان یعنی ناکثین، قاسطین و مارقین اشاره کرده و که چگونه مردم برای بیعت با ایشان هجوم کرده اند. و در آخر وجه قبول حکومت را توسط خودش بیان می کند.
خطبه غراء
خطبه غراء یکی از خطبههای زیبا و پرمحتوای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به موضوعات اخلاقی و دینی پرداختهاند. این خطبه به دلیل زبان زیبا و محتوای عمیقش، یکی از محبوبترین بخشهای نهج البلاغه است که همواره مورد توجه علاقهمندان به معارف اسلامی قرار گرفته است.
خطبه غراء بهعنوان نمونهای از بلاغت و فصاحت امام علی (ع)، میتواند منبع الهام و راهنمایی برای افراد در جهت رشد و توسعه معنوی و اخلاقی باشد.
این خطبه از نظر محتوا شامل حکمت و موعظه حسنه است و در آن، آرایه های بیانی و بدیع مانند جناس، سجع، استعاره و کنایه وجود دارد. خطبه 83 با ستایش و حمد خداوند و شهادت به پیامبری حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) شروع می شود. امام در ادامه همه انسان ها را به تقوای الهی سفارش؛ دنیا را محل آزمایش، انسان ها را فانی و مرگ را یادآور می شود. سپس عالم قبر و از بین رفتن کالبد جسمی انسان؛ خورده شدن پوست،گوشت و استخوان توسط موجودات داخل قبر و قیامت را عنوان می کند.
امام با ایراد سخنانش از آفرینش انسان هنگام نطفه بودن تا تولد و مرگ گفته و او را از ایستادگی در مقابل خدا منع می کند. سختی های هنگام جان دادن و جدایی از پد، مادر، فرزندان، همسر و نزدیکان را امام در اوج بلاغت گفته و سختی های دوزخ و جهان آخرت را برای انسان های ناشایست توضیح می دهد و انسان ها را برای پناه بردن به خدا دعوت می نماید.
سخنان امام به صورت دسته بندی در خطبه غراء به 12 بخش تقسیم می شود که عبارت است از:
1. حمد و ثنای پروردگار و بیان اوصاف جلال و جمال او
2. دعوت به تقوای الهی
3. نکوهش دنیا
4. معاد و عرصه محشر و صحنه های هول انگیز قیامت
5. شرح آغاز و انجام زندگی بشر
6. اهمیت مسئله تقوا
7. یادآوری توجه به نعمتهای الهی
8. بیان موعظه برای بیداری دلها و هوشیاری عقلها
9. بیان اهمیت مسئله تقوا به بیانی دیگر
10. تاریخچه انسان از زمان جنین بودن تا لحظه مرگ
11. هشدار به عدم بازگشت پس از مرگ
12. بیان درسهای عبرت انگیز در تاریخ گذشتگان
خطبه قاصعه
خطبه قاصعه یکی از خطبههای مهم و معروف نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به تبیین موضوعاتی همچون توحید، بندگی و ارزشهای اخلاقی پرداختهاند. این خطبه به دلیل عمق معنایی و تبیین اصول اساسی دین اسلام بسیار برجسته است و میتواند منبع الهامی برای فهم بهتر از معارف اسلامی باشد.
مطالعه خطبه قاصعه میتواند به درک بهتر از مفاهیم دینی و اخلاقی کمک کند و بهعنوان منبعی ارزشمند برای تدریس و پژوهش در حوزههای مختلف علمی و فرهنگی مورد استفاده قرار گیرد.
فرو دادن یا بلعیدن آب برای رفع تشنگی، نشخوارکنندگان، کوچک و حقیر شمردن، قاتل و خرد کردن از معناهای کلمه قاصعه است. این خطبه از طولانی ترین خطبه های مهم نهج البلاغه بوده و درمورد نکوهش ابلیس و آگاه کردن کردن مردم با پیروی نکردن از شیطان است.
این خطبه محتوای اجتماعی، کلامی و اخلاقی دارد. دلیل ایراد آن هم این است که برخی از قبایل کوفه فساد و آشوب می کردند. فرهنگ جاهلی موجود در میان قبایل کوفه بدین صورت بود که وقتی گذر افراد یک قبیله به قبایل دیگری می افتاد. و در آنجا در مورد کوچکترین موضوعی ناراحت می شد. سر و صدا کرده و نام قبیله خود را فریاد میزد و برای کمک امداد می طلبید. بدین ترتیب افراد قبیله مقابل جمع، و آن شخص را کتک میزدند. او هم به قبیله خود برگشته و کمک می خواست. با همین روش آشوب و بلوا به راه افتاده و قبایل بر روی هم شمشیر می کشیدند.
آموزه های اخلاقی، اجتماعی و کلامی خطبه قاصعه
• امام در این خطبه عصبانی شدن و فخر فروشی را نفی و بسیار مورد نکوهش قرار داده است.
• فروتنی را وسیله ای برای بخشش و آمرزش دانسته و آن را تحسین نموده است.
• تعصب داشتن در امور شایسته مانند: بردباری، نگاه داشتن حق همسایه، و وفای به عهد و پیمان. انصاف و دادگری برای مردم و ...
• داشتن یک جامعه توحیدی را تحسین و ایجاد وحدت و یکپارچگی در میان مردم و قبایل مختلف همچنین دوری از تفرقه و درگیری با یکدیگر.
• صبر کردن و تحمل سختی ها در راه خدا، باعث گشایش و عزت است.
• عبادت و فروغ دین مانند نماز، زکات، خمس و روزه باعث فروتنی و خشوع در مقابل خدا می شود.
• خداوند بندگان خود را با انواع مشکلات و بلاها آزمایش می کند و میزان ایمان آنان را می سنجد.
خطبه اشباح
خطبه اشباح یکی از زیباترین و با عظمتترین خطبههای نهج البلاغه است که در آن امام علی (ع) به موضوع آفرینش و عظمت خداوند پرداختهاند. این خطبه به دلیل تمثیلات زیبا و تصاویر هنری که در آن به کار رفته است، بهعنوان یکی از شاهکارهای ادبی و دینی شناخته میشود.
این خطبه نه تنها به توضیح آفرینش و عظمت خداوند میپردازد، بلکه بهعنوان یک منبع الهام برای تفکر و تأمل در باره قدرت و جلال الهی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
شخصی از امام علی (علیه السلام) در مورد ذات و صفات خداوند سوال می کند و امام نیز خطبه اشباح را ایراد می کند. اشباح در لغت به معنی ملائکه، شخص یا چیزی که از دور دیده می شود اما مشخص نیست، می باشد. اما ممکن است کلمه اشباح در خود خطبه بوده باشد اما سید رضی در نهج البلاغه ننوشته باشد. زیرا در خطبه ای که شیخ صدوق در کتاب توحید نوشته کلمه اشباح در آن وجود دارد. معنی اصلی اشباح گسترش و امتداد چیزی است و از آنجاکه این خطبه طولانی است اشباح نامیدهاند.
خطبهی شماره 91 از خطبه های مهم نیز به شمار می رود. که در آن امام به موضوعات گوناگونی پرداختهاند. در مسجد کوفه روزی شخصی از امام خواست که خدا را برایش به گونهای تعریف کند که انگار با چشم هایش خدا را میبیند. امام هم به دلیل تشبیه خدا به انسان از سوی آن شخص و قابل دیدن آن با چشم عصبانی و این خطبه را شروع نمود.
مباحثی که امام در خطبه اشباح مطرح نموده اند:
• آمادهسازی افکار برای پذیرش حقایق بخشی از اوصاف پروردگار
• عدم احاطه علمی انسان به ذات و صفات خدا
• تدبیر و تفکر خداوند در جهان خلقت
• آفرینش آسمانها و زمین
• خلقت آدم و مبعوث کردن انبیاء
• علم خداوند به غیب و آگاهی او از اعمال، نیت، افکار و اسرار نهفته در درون سینه انسان
• دعاهای پر معنا و پر محتوا
• آفرینش فرشتگان، صفات و ویژگیهای آنان
خطبه متقین یا همام
خطبه همام که به خطبه متقین نیز مشهور است، یکی از زیباترین خطبههای نهج البلاغه است. در این خطبه، امام علی (ع) به ویژگیهای پرهیزگاران و صفات آنان پرداخته و تصویر زیبایی از یک زندگی معنوی و اخلاقی را به تصویر میکشد.
این خطبه به دلیل زبان زیبا و محتوای عمیقش، یکی از محبوبترین بخشهای نهج البلاغه است که همواره مورد توجه علاقهمندان به معارف اسلامی قرار گرفته است.
دلیل نام گذاری این خطبه به دلیل درخواست یکی از دوستان و شیعیان امام علی (علیه السلام) به نام "همام" بود. همام از آن حضرت توصیفی در مورد پرهیزگاران خواست. او به امام سخن خود را اینگونه بیان نمود: «اى امير مؤمنان، پرهيزگاران را براى من بستاى چنانكه گويى به آنان مى نگرم.» امام نیز در جواب او بدین صورت پاسخ داد: «اى همّام از خدا بترس و نيكوكار باش كه همانا خدا با كسانى است كه پرهيزگارند و آنان كه نيكو كردارند». همام با این سخن امام علی (علیه السلام) قانع نشده و با سوگند، اصرار ورزید تا این مسئله را عمیق تر توضیح دهد.
امام قبول کرده و با حمد و ثنای خداوند و درود به حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) خطبه خود را آغاز نمود. این خطبه آنقدر بر روی همام اثر گذاشت که بيهوش شد و جان داد. امام گفت: به خدا از همين بر او مى ترسيدم. سپس گفت: پندهاى رسا با آنان كه شنواى آن هستند چنين كند. مردى گفت: «اى امير مؤمنان چرا با تو چنين نكند؟» فرمود: «واى بر تو هر اجلى را زمانى است كه از آن پيش نيفتد، و سببى است كه از آن درنگذرد. آرام باش و ديگر بار چنين سخن به زبان مياور كه آن دم شیطان بود كه بر زبانت دميد.»
متقین به معنای پرهیزگاران است و در مضمون آن امام به رفتار متقین در جامعه، نگاه به خود و عبادتشان در ارتباط با خالق اشاره می کند.
بعد از قرآن کتاب نهج البلاغه در بالاترین بلاغت قرار دارد. این کتاب دیدگاه امام علی (علیه السلام) را درمورد خداوند، توحید، معاد، انسان و خلقت جهان است. کلمات و شیوایی این کتاب به گونهای است که مکارم اخلاقی و صفاتی که لازمه یک انسان کامل است را بیان می کند. کسانی که پای منبر و سخنان امام می نشستند در هنگام خطبه اشک از چشمانشان جاری می شد. زیرا دل ها را می لرزاند و بر آنها تاثیر می گذاشت. نامه هایی که امام به دوستان، دشمنان، فرمانداران نظامی استانداران و دیگر مسئولان فرستاده است. 79 عدد بوده که در زمینه های نظامی، سیاسی، اقتصادی است. محتوای نامه مانند خطبه ها بسیار پرمحتوا و ارزشمند است.
سخن ایشان در مورد خلقت جهان هستی و آفرینش جایگاه علمی آن را نشان می دهد. تمامی سخنان امام خطبه های مهم به شمار می رود و نمی توان کوچکترین سخن ایشان را نادیده گرفت. زیرا دارای حکمت فراوان است. دعوت از خلق برای اتحاد و همبستگی، همچنین نحوه رفتار در اجتماع و خانواده و داشتن متانت و ادب در سخن و کردار از جمله جایگاه ادبی نهج البلاغه است. جالب است بدانید که عمر سخنان و مطالب این کتاب بیشتر از هزار سال قبل است اما همچنان در عصر کنونی نیز کاربرد دارد. به جز فصاحت و بلاغت چند بُعدی بودن مطالب موجب کمال آن گردیده است.
اگر انسان بداند که با تمسک جستن به قرآن و آموزه های اخلاقی احادیث قوی، نهج البلاغه، صحفیه سجادیه چقدر تاثیر می پذیرد. و باعث دور ماندن او از آلودگی ها و زشتی ها می گردد از ادامه راه رستگاری و خسته نمی شد.
سوالات متداول:
1. نهج البلاغه چیست؟
نهج البلاغه مجموعهای از خطبهها، نامهها و حکمتهای امام علی (ع) است که به قلم سید رضی جمعآوری شده و به عنوان منبعی ارزشمند برای فهم تعالیم اسلام و شخصیت امام علی (ع) شناخته میشود.
2. مهمترین خطبه نهج البلاغه کدام است؟
خطبه شقشقیه به عنوان یکی از مهمترین خطبههای نهج البلاغه شناخته میشود که در آن امام علی (ع) به مسائل خلافت و ناملایمات پس از پیامبر اسلام (ص) پرداختهاند.
3. زیباترین خطبه نهج البلاغه کدام است؟
خطبه همام یا خطبه متقین یکی از زیباترین خطبههای نهج البلاغه است که به ویژگیهای پرهیزگاران و صفات آنان پرداخته و تصویر زیبایی از یک زندگی معنوی و اخلاقی را به تصویر میکشد.
4. چند خطبه در نهج البلاغه وجود دارد؟
نهج البلاغه شامل ۲۳۹ خطبه است که هر یک از آنها به موضوعات مهم دینی، اجتماعی و سیاسی پرداختهاند.
5. حکمتهای نهج البلاغه چیستند؟
حکمتهای نهج البلاغه شامل نکات کوتاه و عمیق از سخنان امام علی (ع) است که به موضوعات مختلفی از جمله اخلاق، توحید، عدالت و معرفت الهی پرداخته و منبع الهام و راهنمایی برای زندگی بهتر میباشند.
همانطور که در مطالب بالا گفتیم کتاب نهج البلاغه بعد از قرآن نه تنها برای شیعیان بلکه برای دیگر انسان ها نیز می باشد. هدایت و روشنگری آن، باعث شناخت بیشتر خدا و اصول دین است و بر روی زندگی افراد به خصوص جوانان تاثیر مثبت و بسزایی دارد. زیرا از آلودگی به فحشا و گناهان منع نموده و راه های رسیدن به تعالی و رشد روحی را نشان می دهد. رفتار یک انسان در خانواده در جامعه و حتی شناخت خود، از جمله بحث های موجود در خطبه است. این کتاب با بیان مبدأ و مقصد نهایی انسان و بازه ای که در این میان وجود دارد. نشان می دهد که چقدر زندگی دنیوی کوتاه و ناچیز است و با اعمال درست همین فرصت کم در این دنیا موجب زیبایی و لذت، هم در این دنیا و هم در آخرت خواهد شد.
در این کتاب خطبه های مهم و مشهوری وجود دارد که برای هر شیعه ای که راه انبیاء و معصومین را ادامه می دهد. خواندنش برای آن ها واجب است. این کتاب مانند قرآن دارای شیوایی و رسایی در کلام است. و بالاتر از آن به جز قرآن کتابی برای طریقت زندگی زیبا وجود ندارد.
اگر در خانه خود نهج البلاغه ندارید و یا بعنوان بهترین هدیه قصد خرید نهج البلاغه دارید تا از خطبه ها، نامه ها و حکمت های ارزشمند امیر المومنین علی علیه السلام بهره ببرید، می توانید انواع نهج البلاغه نفیس، وزیری، جیبی، چرمی و پالتویی با بهترین قیمت همراه با ضمانت بازگشت کالا و پول را از صفحه خرید نهج البلاغهانتشارات پیام مهر عدالت می توانید خریداری نمایید.