دوست دارید مراحل چاپ کتاب را بدانید؟!
آنچه در این مطلب خواهید خواهند:
- هدف و موضوعات قابل ارائه کتاب
- آماده سازی محتوا
- انتخاب یک ناشر خوب برای کتاب
- انواع قرارداد با ناشر و مزیت انتخاب آن
- آماده سازی کتاب و دریافت مجوز ها
- صحافی و چاب یک کتاب
- چاپ یک کتاب چقدر هزینه دارد؟
مشخص کردن هدف و موضوعات قابل ارائه
مشخص کردن هدف و موضوعات کتاب یکی از بخش های مهم شروع چاب یک کتاب است. معمولا نویسندگان و ناشران از چاپ یک کتاب اهداف مختلفی را دنبال میکنند. هدف از چاپ کتاب میتواند تالیف نگارش، جمع آوری و یا ترجمه باشد.مراحل چاپ کتاب
آماده سازی محتوا
خب در ابتدای هر چاب کتابی باید محتوایی برای آن آماده شود. نویسنده یا مترجم در این مرحله از چاب کتاب محتوایی آماده میکند. این محتوا شامل شعر، داستان، محتوای علمی و یا هر مطلب دیگر میباشد. نویسنده محتوای کتاب را به صورت دست نویس یا تایپ شده به ناشر تحویل می دهد. بعد از طی این مرحله و آماده شدن یک محتوا برای چاب مراحل اولیه آماده سازی شروع می شود.انتخاب ناشر خوب برای کتاب
سعی کنید ناشر خوبی برای چاب کتابتان انتخاب کنید. ناشران افراد متخصص و حرفه ای هستند که در فرایند دریافت مجوز ها و چگونه چاب و طی مراحل چاب کتاب، طراحی جلد و موارد دیگر بسیار کمک کننده می باشند. فرایند پیچیده و وقت گیر چاپ یک کتاب به حدی است که شما حتما به انتخاب یک ناشر احتیاج خواهید داشت. بنابراین سعی نکنید که تمام مراحل چاپ یک کتاب را خودتان انجام دهید.یکی از مهم ترین کارهایی که یک ناشر در روند چاپ یک کتاب بر عهده دارد تحلیل بازار است. از آنجایی که چاپ کتاب نیز یک صنعت محسوب میشود و مسائل مادی شریان حیاتی یک صنعت است بنابراین هم نویسنده و هم ناشر از تحلیل بازار سود خواهند برد. ناشر با تحلیل بازار نقایص و نیاز های جدید را تشخصی می دهد و با توجه این تحلیل ها و ارزشیابی اولیه به نویسنده پیشنهاد نگارش می دهد که معمولا برونداد این روش بسیار پر مخاطب و با ارزش خواهد بود.
انواع قرارداد با ناشران
-
چاپ کتاب با سرمایهگذاری ناشر: پس از جلب نظر یک ناشر برای سرمایهگذاری، قراردادی میان نویسنده و ناشر بسته میشود که در آن انتشارات هزینه چاپ کتاب را عهدهدار میشود و درصدی از بهای پشت جلد کتاب را به نویسنده اثر پرداخت میکند.
-
چاپ کتاب با سرمایهگذاری مؤلف: در این حالت تمامی هزینههای چاپ کتاب را نویسنده شخصاً میپردازد و نام ناشر در صفحه شناسنامه کتاب به صورت «ناشر ـ مؤلف» درج میگردد.
آماده سازی کتاب
دومین بخش از مراحل چاپ کتاب آماده سازی کتاب است. در این بخش ویرایش های علمی و نگارشی بر روی محتوای کتاب انجام می شود. این کار شامل صفحه آرایی، ویراستاری، تایپ و بررسی های نگارشی کتاب است. حتما میتوانید مهم بودن این بخش را خوب درک کنید، تا حد امکان این مرحله باید کامل و بدون ایراد علمی و نگارشی باشد.
دریافت شابک ISBN
وارد سومین مرحله از چاب کتاب میشیم، این قسمت مربوط به دریافت شابک کتابه، آما سوالی که پیش میاد اینه که شابک چیست؟ شابک در واقع مخفف International Standard Book Number به معنی شماره استاندارد بین المللی کتاب است. یک کد 10 تا 13 رقمی منسوب می شود که به آن شابک میگویند.
توضیح دیگری که در ارتباط با شابک باید یادآوری بشه اینکه که شابک با تجدید چاب کتاب تغییر نمیکنه و همچینن از سال 2007 برای افزای چاپ کتاب های بیشتر این کد به 13 رقم تغییرپیدا کرده است.
دریافت شابک در ایران چگونه است؟
در ایران برای دریافت کد شابک گفته شده باید به خانه کتاب مراجعه کرد. برای این کار ناشر شابک هایی که از خانه کتاب دریافت کرده را به یک کتاب نسبت می دهد و با پر کردن فرم های مربوطه آن را به خانه کتاب ارسال میکند.
دریافت فیپا
چهارمین مرحله از یک چاب کتاب دریافت فیپاست. اما فیپا مخفف چه کلمه ای است؟ این عبارت مخفف فهرست نوسی پیش از انتشار است. اگر در کتاب های چاب شده دقت کرده باشید اطلاعاتی در پشت صفحه عنوان چاب شده است.
مسئول صدور فیپا در ایران کیست؟
برای دریافت این مجوز باید به اداره كل پردازش و سازماندهي سازمان اسناد و كتابخانه ملي مراجعه کنید. بنابراین برای دریافت فیپا کتاب همراه با شابک، پرینت کتاب و فایل آن در یک سی دی به علاوه یک فرم درخواست فهرست نویسی به کتابخوانه ملی ارسال میشود و تحویل فیا یک هفته تا 10 روز زمان می برد.
دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
بعد از گذر از مرحله قبل و دریافت فیپا به سراع دریافت مجوزهای لازم از ورزات فرهنگ و ارشاد اسلامی میریم. اما در این مرحله باید چه کارهایی انجام شود؟ در ابتدا شما باید مانند مرحله قبل پرینت کتاب را همراه با فایل آن در سی دی، این بار همراه با اطلاعات مربوط به فیپا، شابک و طرح رنگی جلد کتاب برای دریافت مجوز به ورازت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کنید. این مجوز بستگی به موضوع کتاب به طور معمول یک هفته تا 4 ماه ممکن است زمان بر باشد. معمولا کتاب های علمی و دانشگاهی زمان کمتری در این بخش لازم دارند اما کتاب های شعر و یا کتاب هایی با حساسیت های موضوعی تا چند ماه ممکن است در این قسمت زمان لازم داشته باشد.
نکته ای که در این قسمت باید یادآوری کنیم این است که گاهی اوقات برای دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لازم است که اطلاحاتی و تغییراتی در محتوای کتاب انجام شود.
چاپ و صحافی کتاب
بعد از طی پنج مرحله ی قبلی که شامل آماده سازی کتاب محتوا و آماده سازی اولیه کتاب، دریافت شابک، فیپا و دریافت مجوز ار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود در ششمین مرحله چاب کتاب، کتاب برای چاپ به چاپخانه ارسال می شود. این مرحله با توجه به اینکه در اختیار خود ناشر است خیلی سریع انجام میشود. پس از چاپ کتاب صحافی آن نیز انجام شده و کتاب آماده است.
دقت کنید که برای چاپ کتاب دو گزینه چاپ دیجیتال و چاپ افست به شما پیشنهاد خواهد شد که بر اساس تیراژ موردنظر خود باید گزینه مناسب را انتخاب کنید. چاپ دیجیتال برای چاپ کتابها با تیراژ کمتر از ۲۰۰ جلد مناسب و بهصرفه است. و چاپ افست برای چاپ کتاب هایی با تیراژ بالاتر از ۱۰۰۰ جلد.
پیشنهاد مطالعه: تفاوت چاپ های مختلف شاهنامه
ارسال کتاب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعلام وصول
پس از اینکه چاپ کتاب پایان یافت، ناشر 3 نسخه از آن را برای اعلام وصول به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال می کند. با دریافت اعلام وصول فرایند چاپ کتاب به اتمام می رسد.
ثبت نهایی کتاب
تقریبا طی 10 روز بعد از رسیدن نسخه ای از کتاب به همراه فرم اعلام وصول به خانه کتاب، کتاب شما ثبت میشود. در این حالت وضعیت شابک از حالت در دست چاپ به حالت چاپ شده تبدیل می شود و این نشان دهده ثبت نهایی کتاب است.
پیشنهاد مطالعه: کتاب هایی که باید در خانه داشته باشید
چاپ یک کتاب چقدر هزینه دارد؟
نحوه محاسبه قیمت چاپ کتاب بستگی به عوامل مختلفی دارد. اندازه صفحات کتاب، ویراستاری لازم برای کتاب، صفحه آرایی و عوامل مختلف بسیاری در تعیین هزینه های کتاب موثر هستند. آیا کتاب تان، تصاویر خواهد داشت؟ چه سرویس هایی برای کتاب تان نیاز خواهید داشت؟ قبل از اینکه کتاب تان را برای سفارش به انتشارات بدهید، باید این سوالات پاسخ داده و درمورد موارد گفته شده آمادگی داشته باشید، چراکه همه این موارد، در هزینه چاپ کتاب نقش مهمی ایفا می کنند.
از دیگر عوامل مؤثر در قیمت چاپ یک کتاب موارد زیر است:
-
جنس کاغذ
-
قطع کتاب
-
تعداد تیراژ
-
طراحی جلد
-
مجوزهای کتاب
-
دستمزد انتشارات
سخن آخر:
یکی از راه های به اشتراک گذاشتن افکار، ایده ها و تحقیقات هر فرد، چاپ کتاب است. اما تالیف و چاپ کتاب از نظر اغلب افراد بسیار دشوار است و سختی زیادی در این مسیر وجود دارد، در این مقاله از سایت مهر گیفت سعی کردیم مراحل چاپ کتاب را بررسی کرده و از دشواری های این مسیر بکاهیم، در این مطلب توضیح دادیم که در فرایند چاپ و نشر کتاب نیاز است تا مجوزهای شابک، فیپا، مجوز ارشاد، مجوز طرح جلد کتاب و مجوز اعلام وصول برای کتاب ها اخذ گردد. فرآیند آماده سازی کتاب سختیها و شرایط خاص خود را دارد که اگر با آنها آشنا باشید یا کار خود را توسط متخصصین به این امر بسپارید میتواند بسیار لذت بخش و سریع انجام شود. امید است با چاپ کتاب در به اشتراک گذاشتن افکار و ایده ها و پیشرفت علمی گام برداریم.