اگر فرزند بزرگ میت، دختر و فرزند دوم او پسر باشد، آیا قضای نماز ها و روزه های پدر و مادر بر این واجب است؟
1.ملاک واجب بودن قضای نماز و روزه پدر و مادر این است که فرزند مذکر از یگر اولاد ذکور میت، اگر میت اولاد ذکور داشته باشد، بزرگتر باشد، و در فرض سوال قضای نماز و روزه پدر بر پسر که فرزند دوم پدر است، واجب است؛ و قضای نماز و روزه ای که از مادر فوت شده، نیز بنا بر احتیاط واجب است. اگر پسر بزرگ چه بالغ باشد یا غیر بالغ، قبل از پدر فوت کند. آیا قضای نمازهای پدر از فرزندان دیگر ساقط می شود؟
2.تکلیف قضای نماز و روزه پدر بر پسر بزرگی واجب است که هنگام وفات پدر زنده باشد، هرچند فرزند اول یا پسر اول پدر نباشد. آیا اگر پسر بزرگ که قضای نماز پدر بر عهده اوست، فوت نماید، انجام آن ها بر ذمه ی وارث پسر بزرگ است یا این که به پسر بعدی پدر (برادر پسر بزرگ) منتقل می شود؟
3.قضای نماز و روزه پدر که بر پسر بزرگ واجب است، با فوت وی پس از فوت پدرش، بر پسر و یا برادر او واجب نمی شود. اگر پدری اصلا نماز نخوانده باشد، آیا همه نماز های او قضا دارد؟ و انجام آنها بر پسر بزرگ او واجب است؟
4.بنابر احتیاط، قضای آنها واجب است. پدری که همه اعمال عبادی خود را عمدا انجام نداده است، آیا بر پسر بزرگ قضای همه نماز ها و روزه هایی را که پدرش انجام نداده و به پنجاه سال میرسد، واجب است؟
5.در این صورت هم احتیاط در قضای آنها است. اگر شخصی فوت کند و همه ی دارایی او خانه ای باشد که فرزندانش در آن سکونت دارند، و نماز و روزه بر ذمه او باشد، و پسر بزرگ او هم به علت کارهای روزانه، قادر به قضای آن نباشد، آیا واجب است که این خانه را بفروشند، و نماز و روزه ی او را قضا نمایند؟
6.در فرض مرقوم، فروش خانه واجب نیست، ولی قضای نماز و روزه ای که به عهده پدر است، در هر حالی بر پسر بزرگتر واجب است، مگر در صورتی که میت وصیت به اجیر گرفتن از ثلث ترکه اش کرده باشد، و ثلث ترکه هم برای انجام همه نماز و روزه های او کفایت کند، که در این صورت ثلث ترکه باید برای آن مصرف شود.